Slim koelkastgebruik leidt tot forse energieverlaging.


Het Pay-Per-Use model van Homie wordt momenteel op wasmachines toegepast. Klanten betalen niet voor aanschaf en onderhoud van het apparaat, maar per gebruik. Met dit onderzoek wil Homie testen of consumenten ook koelkasten kunnen gaan gebruiken met een soortgelijk betaalmodel.

Delft, 14 mei 2019 - Consumenten die alleen betalen voor het gebruik van een koelkast, kunnen fors besparen op het energieverbruik. Dat blijkt uit onderzoek van Homie Pay-Per-Use, het bedrijf dat streeft naar een verduurzaming van de witgoedsector.

Momenteel biedt Homie Pay-Per-Use wasmachines aan, waarbij klanten betalen per was. Wassen op lagere temperatuur is daarbij goedkoper dan wassen op een hogere temperatuur. Wat blijkt? Klanten van Homie gaan gemiddeld 25 procent minder en zuiniger zijn gaan wassen. Dit komt omdat klanten bewuster worden gemaakt van het aantal wassen dat ze draaien en de zuinigheid van verschillende wasprogramma’s. Het stimuleren van duurzaam gebruik is een van de voornaamste doelen van Homie.

In een samenwerkingsproject met CoJo vastgoed en Stichting Herontwikkeling tot Studentenhuisvesting (SHS) Delft, heeft Homie in een SHS-flat in 25 energiezuinige koelkasten geplaatst. SHS Delft is een stichting die fulltime bestuurd wordt door studenten van de TU Delft. Ze richten zich op de combinatie van twee problemen: de leegstand binnen het vastgoed en de grote vraag naar betaalbare studentenkamers. Hierbij is duurzaamheid een belangrijk aspect. Voor een duurzame oplossing van witgoed apparaten werken ze samen met Homie.

Job de Vogel, Secretaris SHS Delft: "SHS Delft vindt het belangrijk dat nieuwe innovaties als de koelkast van Homie getest kunnen worden. De pilot in Abtswoude Bloeit kan in de toekomst breder toegepast worden om ook andere projecten te verduurzamen.".

De witgoedapparaten worden gebruikt door studenten van de TU Delft wonend in de flat. Betalen per gebruik voor een koelkast is echter lastig, daarom wordt er momenteel een vaste huurprijs per maand gerekend. Echter past dit niet helemaal in het businessmodel van Homie, omdat het niet aanspoort tot duurzaam gebruik.

Koelkasten staan op de vijfde plaats van de grote energiegebruikers (of: -vreters) in een doorsnee Nederlands huishouden, met maar liefst vijf procent van het totale gebruik. Met dit in gedachten heeft Homie samen met haar klanten de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar mogelijkheden tot het verlagen van het energieverbruik. Doormiddel van “slimme meters” heeft Homie drie maanden lang het elektriciteitsverbruik van de koelkasten gemeten.

Homie heeft de studenten uitgedaagd om het energieverbruik zo laag mogelijk te krijgen. Daartoe werd iedere week een overzicht van het stroomverbruik verstrekt en werd maandelijks geëvalueerd. Ter stimulatie was er elke maand een prijs te winnen voor het huis met het laagste verbruik (zie de foto’s en reacties onderaan dit artikel).

Over het algemeen hebben de deelnemers vooral gelet op het niet te lang open houden van de koelkastdeur en goed vullen van de koelkast zodat de temperatuur van de koelkast constant blijft. Verder gaf de winnaar van maand één Stijn aan dat ze de vakantie-stand van de koelkast hebben gebruikt en het gordijn naast de koelkast gesloten hielden tegen de warmte van de zon. Volgens de winnaar van de derde maand, Thomas, bleek een kleine verhoging in de koelkasttemperatuur ook al heel effectief voor het verlagen van het energieverbruik. Nog een bijkomend voordeel: zijn yoghurt bevroor niet meer op de onderste koelkastplank.

De belangrijkste bevinding uit het onderzoek is dat het energieverbruik van koelkasten weldegelijk te verlagen is door slim de gebruikers. Homie heeft grote verschillen waargenomen tussen de deelnemers, maar ook tussen verschillende dagen. Zo bleek het hoogst gemeten elektriciteitsverbruik 57% meer te zijn dan dat van de studenten in het ‘zuinigste’ huis. Het opzetten van een bedrijfsmodel dat energiezuiniger gebruik van koelkasten stimuleert is dus zeker interessant. Wel moet er dan rekening worden gehouden met verschillende factoren zoals bijvoorbeeld gezinsgrootte.

Op basis van deze resultaten bekijkt Homie Pay-Per-Use of het in de toekomst ook koelkasten kan gaan aanbieden. Voor deze koelkasten zouden consumenten dan een huurprijs gaan betalen die afhangt van hun energieverbruik. ”

 

Colin, CEO van Homie, overhandigt de prijs van de eerste maand.
Winnaar van de eerste maand: “Leuk dat ons huisje de eerste maand van de koelkastpilot heeft gewonnen! We waren een week op skivakantie met het huis en hebben om energie te besparen toen de koelkast op vakantie-stand gezet. We hebben ook gezorgd dat de koelkast goed vol zat met bier bijvoorbeeld, want dat helpt om de temperatuur goed constant te houden. Komende maand gaan we proberen verder energie te bezuinigen door bijvoorbeeld het gordijn naast de koelkast dicht te houden zodat de zon niet onnodig de koelkast verwarmt.".


Colin, CEO van Homie, overhandigt de prijs van de tweede maand.
Koen Ruijgrok, winnaar van de tweede maand: “We hebben eigenlijk niet veel bijzonders gedaan, voornamelijk de ene koelkast proberen minder te gebruiken dan de andere.”.


Colin, CEO van Homie, overhandigt de prijs van de derde maand.
Thomas van Muiden, winnaar van de derde maand: “Onze truc was om de koelkast één graad warmer te zetten dan eco-stand, een aantal producten bevroren namelijk gewoon onder in de koelkast als die op eco-stand stond. Hierdoor verlaagde we ons energieverbruik en bevroor mijn yoghurt op de onderste plank niet meer.”.

Over Homie Pay-Per-Use:

Homie is in 2016 opgericht door Nancy Bocken, Hidde-Jan Lemstra en Colin Bom. Het is een spin-off van de Technische Universiteit Delft en biedt als enige bedrijf ter wereld “Pay-Per Use” waskracht aan. Dit doet Homie door haar klanten totaal te ontzorgen middels het ter beschikking stellen van wasmachines, waarvoor de klant alleen per wasbeurt betaalt. Homie-klanten hoeven dus geen wasmachine te kopen en zijn verzekerd van een altijd goed functionerende, energiezuinige machine. Naast de wasmachines en koelkasten zal Homie het assortiment gaan uitbreiden met witgoedproducten als drogers en vaatwassers.


Lees meer interessante nieuwsartikelen op onze website:
https://www.homiepayperuse.com/

Contact voor de pers:
Homie: Colin Bom (CEO) - colin.bom@homiegroup.com - Kantoor +31 15 760 1615