bg-blob bg-blob bg-blob bg-blob

Onze missie

Homie streeft naar een schonere wereld

Apparaten gaan steeds korter mee en worden snel weggegooid. Kwalitatieve, duurzame apparaten zijn vaak erg duur en veel huishoudens gebruiken nog steeds oude, onzuinige apparaten. Hierdoor neemt de negatieve impact op het milieu alsmaar toe.  De Europese unie en Nederlandse overheid streven naar een volledig circulaire economie in 2050. Om dit doel te bereiken moeten we zuiniger en slimmer omgaan met onze grondstoffen. Het is van belang dat we kwalitatief betere en duurzamere apparaten produceren die langer meegaan en dat de eindgebruiker verantwoordelijkheid neemt om deze apparaten zuinig te gebruiken.

Homie gaat in het streven naar een schonere wereld, nog een stapje verder. Homie heeft in samenwerking met een fabrikant betaalbare en energie zuinige machines ontwikkeld.
Wij komen nu naar buiten met onze eigen Homie machines. Zo willen wij jou als klant zuinig en betaalbaar laten wassen.

Waarom Homie

Het ontstaan 

Homie is ontstaan vanuit wetenschappelijk onderzoek. Het uitgangspunt: hoe kunnen we duurzaam gebruik van huishoudelijke apparatuur stimuleren? Homie draagt bij aan een circulaire economie door haar apparaten aan te bieden als een service (product-as-a-service) en door zuinig gebruik te stimuleren. De eindgebruiker betaalt alleen voor het gebruik van het apparaat en Homie blijft eigenaar en verantwoordelijk voor het apparaat. Met ons Pay-Per-Use model hoef je nooit meer een apparaat te kopen, beïnvloeden we duurzaam en zuinig gebruik en stimuleren we fabrikanten apparaten te ontwikkelen die langer meegaan. Dit bevordert de levensduur van apparaten én vermindert energieverbruik en -uitstoot van CO2.

Wasmachine bedieningspaneel temperaturen

Onze impact

Homie inspireert en stimuleert

Homie-gebruikers dragen bij aan duurzaamheid.

Wist je dat de impact van het apparaat op het milieu grotendeels wordt bepaald door het gebruik? Met ons ‘betaal-per-gebruik’ concept stimuleren wij energiezuinig wasgedrag onder onze gebruikers. Energiezuinige programma’s zijn goedkoper dan minder zuinige programma’s.

Wasmachine bedieningspaneel eco stand

Maatschappelijk

Schone kleren voor iedereen

Ook voor mensen die het moeilijk hebben stelt Homie haar apparaten ter beschikking, omdat we vinden dat iedereen recht heeft op schone kleren. Zo doneren wij onder andere wasmachines aan stichting Ontmoeting. Stichting Ontmoeting is in 1988 opgericht in Rotterdam en helpt mensen die zijn ‘vastgelopen’ om weer op eigen benen te kunnen staan.

Lees meer
Wasmachines doneren aan minderbedeelden

Ons verhaal

Over Homie

Homie is een jonge organisatie gespecialiseerd in Pay-Per-Use services

Sinds 2018 stellen we duurzame apparaten ter beschikking middels Pay-Per-Use en onze sterke persoonlijke service. We begonnen vanuit een duurzame ideologie met een volledig Pay-Per-Use model. Het Pay-Per-Use model bleek succesvol. De studie resulteerde in bewustzijn en energiezuiniger wasgedrag onder onze gebruikers. Vandaag de dag hanteren we voor Wassen & Drogen een abonnement waarbij je voor een vast maandbedrag kan huren (all-in prijs).

Hoe we bijdragen aan circulariteit

1. We laten apparaten langer meegaan
We leveren energiezuinige machines met een lange levensduur en stimuleren onze fabrikanten om machines te maken die zuiniger, duurzamer en gemakkelijk te repareren zijn. Door onze apparaten secuur te refurbishen en opnieuw in te zetten gaan ze veel langer mee en hoeven er minder nieuwe apparaten te worden geproduceerd.
2. We beïnvloeden duurzaam consumptiegedrag
Uit onderzoek blijkt dat ons Pay-Per-Use model ervoor zorgt dat gebruikers zuiniger gaan wassen en zo'n 25% minder energie en water verbruiken.
3. Gemeenschappelijk gebruik
Naast onze diensten voor individuele huishoudens, staan wij ook voor gemeenschappelijk gebruik van witgoed. Ook wel 'shared use' genoemd. In moderne duurzame wooncomplexen heeft niet langer iedereen een eigen was- en droogmachine. Homie-apparaten delen is goedkoper en beter voor het milieu omdat er minder apparaten in totaal nodig zijn.
4. Maatschappelijke bijdrage
Homie-apparaten met een nog beperkte levensduur doneren we aan maatschappelijke instanties.
5. We verminderen elektronisch afval
Samen met Wecycle recyclen we onderdelen en oude Homie en niet-Homie apparaten die niet meer inzetbaar zijn.
Historie

Het begon allemaal met een simpel idee aan de keukentafel

In 2018 richtten Dr. Nancy Bocken, Hidde-Jan Lemstra en Colin Bom Homie op om te laten zien dat ‘Betalen Per Gebruik’ interessant is voor de consument, het bedrijf en het milieu.

Homie oprichters Nancy Bocken en Colin Bom
Wecycle partner van Homie
Tu Delft partner van Homie
The green village partner van Homie
Stichting Ontmoeting partner van Homie

We hebben een tracker ontwikkeld waarmee we inzicht kunnen geven in wasgedrag. Zo zien onze gebruikers precies welke wassen ze hebben gedraaid of gedroogd. Een pilot met wasmachines in de regio Rotterdam bewees dat onze klanten veel zuiniger gingen wassen. Samen met onze partners hebben we het Pay-Per-Use concept vervolgens landelijk uitgerold. Inmiddels zijn er meer dan 5000 Homie-gebruikers en groeien we gestaag verder.

Heb je advies nodig?

Heb je advies nodig?