Simpel duurzamer leven.


Geiten wollen sokken, rauw veganistisch eten, kleding van jute, wonen in een zelfgemaakt hutje op de heide… Duurzamer leven kan ook anders! Klanten van Homie zijn al goed op weg, want witgoed zorgt elk jaar voor 28 miljoen ton afval. Door een wasmachine van Homie te gebruiken zorg je dat je een goed en energiezuinig apparaat gebruikt die wordt gerepareerd als het kapot gaat. Wanneer je het apparaat niet gebruikt wordt het doorgegeven aan een andere klant. Zo draag je als Homie klant bij aan een circulaire duurzame economie zonder dat je hoeft in te leveren op de kwaliteit van je leven. Naast een Homie wasmachine te gebruiken zijn er nog tal andere dingen die je kunt doen om bij te dragen.


Voeding

Wanneer het over voeding en duurzaamheid gaat, wordt vaak gezegd dat we minder vlees moeten eten. Hoewel dit natuurlijk waar is zijn er meer dingen die je kunt doen. Zo kun je bijvoorbeeld seizoengebonden en lokale producten kopen. Dit scheelt enorm veel qua vervoer en is dus een stuk beter voor het milieu.

Een andere simpele tip is het gebruiken van deksels. Bij het koken van eten zoals bijvoorbeeld groente, pasta of aardappelen moet je de deksel op de pan doen. Het kost erg weinig moeite, maar omdat de warmte in de pan blijft kookt het water sneller en kun je vervolgens het vuur lager zetten.

Gebruik in plaats van plastic weggooi bekers, bordjes of rietjes een duurzamere variant. Neem borden mee die je kunt hergebruiken of koop bordjes en bekers van karton. Wat rietjes betreft: hou jij niet van zompig wordende papieren rietjes? Probeer dan eens glazen of RVS rietjes! Duurzaam en stijlvol! 


In huis
In huis zijn er heel veel dingen die je kunt doen om iets duurzamer te leven. Kies voortaan voor ecologische schoonmaakmiddelen. Deze zijn veel minder belastend voor het milieu omdat ze biologisch afbreekbaar zijn.

Vervang je lampen door LED lampen. Je merkt tegenwoordig geen verschil meer met de “gewone” lampen en ze gaan heel lang mee (hoef je ook minder vaak de ladder te pakken om ze te vervangen).

Gooi jij elke week de folders en huis-aan-huis bladen ongelezen in de prullenbak? Dan heb ik hier twee makkelijke tips. Tijd voor een papierbak en een nee/nee-sticker op je brievenbus.

Natuurlijk raden we iedereen aan om kort en koud te douchen. Maar hou jij teveel van lekker lang onder de douche staan? Dan raadt ik je aan om een waterbesparende douchekop aan te schaffen. Ben je toch duurzaam bezig, maar je merkt er niks van!

Nog een laatste kleine maar efficiënte tip voor in huis (of buitenshuis). Gebruik, om water te besparen, de kleine doortrekknop in plaats van de grote knop als je gewoon hebt geplast.


Buitens huis
Neem iets vaker de trein in plaats van de auto. De NS gebruikt tegenwoordig alleen nog maar groene stroom en omdat je geen last hebt van files is de trein soms nog sneller dan de auto. Nog een bijkomend voordeel: in de trein kun je lekker een boek lezen of alvast wat werk doen, in de auto is dit niet mogelijk. Neem je deze tip ten harte, of pak je al regelmatig de trein. Download dan de NS app. Zo heb je nooit meer een papieren ticket nodig.

Geef mensen voortaan echt nuttige cadeaus of “doe” cadeaus wanneer ze bijvoorbeeld jarig zijn. Hier wordt iedereen blijer van en zo belandt het niet ongebruikt in de prullenbak.

Google zeker een keer naar meer tips, want er zijn er honderden! Nu kun je voor jezelf nagaan welke tips je wilt gaan uitvoeren en welke voor jou haalbaar zijn. Veel succes.