Huishoudelijke klusjes zorgen voor rust in je hoofd.


Iedereen moet het doen en we stellen het allemaal wel eens uit: de huishoudelijke klusjes. Eindeloos schoonmaken, opruimen, wassen en strijken, er zijn veel leukere dingen om te doen. Toch is het uitstellen van de klusjes niet verstandig. Want een slordig rommelig huis, zorgt voor drukte in je hoofd. Ook kan het doen van huishoudelijke klusjes rustgevend werken, je bent namelijk gefocust op één ding en hebt even geen tijd om na te denken over al het andere. Hier een aantal huishoudelijke klusjes die ervoor zorgen dat jij straks helemaal relaxed bent.Wassen
Weet je nog van vroeger, toen je gebiologeerd naar de wasmachine aan het staren was? De was die rondje na rondje na rondje draaide. Je zat voor de wasmachine in het glazen deurtje te staren zonder enig besef van tijd. Probeer dit nog eens een keer te doen. Vul de wasmachine en zet de was aan, kijk hoe water in de machine stroomt en de was begint te draaien. Kijk hoe de wasmachine van linksom naar rechtsom gaat draaien en kijk hoe snel de machine centrifugeert. Probeer nergens anders aan te denken, maar ga gewoon even weer rustig door het deurtje kijken, net als vroeger. Tuinieren

Hoewel niet iedereen even groene vingers heeft is tuinieren een van die huishoudelijke klusjes die veel mensen niet heel erg vinden om zo nu en dan te doen. Dus maak een paar uur vrij en ga aan de slag. Het maakt niet uit of dit in je tuin, op je balkon of gewoon binnenshuis is. Planten en bloemen zijn overal mooi. Heb je al planten? Zorg dat ze genoeg water hebben en snoei ze zo nodig. Verwijder onkruid uit je tuin, van je balkon en/of bij je voordeur. Dan is het nu tijd voor nieuwe plantjes. Niet zomaar planten, maar planten die extra rustgevend zijn.

Koop bijvoorbeeld een munt plant. Want wanneer je aan het plantje ruikt dan verlaagt je frustratiegehalte en verhoogt je alertheid. Ook zorgt de plant ervoor dat het gelukshormoon serotonine wordt aangemaakt. Een fijn plantje wat makkelijk te onderhouden is. Nog een voordeel: de plant groeit snel, dus je kunt regelmatig een paar takjes plukken voor verse muntthee.

Italianen weten al jaren dat Basilicum heerlijk is in het eten. Maar de plant heeft veel meer functies! In basilicum zit namelijk het stofje linalool en dit stofje heeft een ontspannende werking.

Een ander wonderplantje is Aloë Vera. Deze plant geeft snachts zuurstof af waardoor je makkelijker en beter slaapt. Wanneer je het tuinieren in de vingers hebt, dan kun je deze plant gaan stekken. Het is namelijk super gemakkelijk en zo heb je binnen de kortste keren heeft veel Aloë Vera plantjes.

Planten zoals jasmijn en Lavendel ruiken heerlijk. Zo heerlijk zelft dat het rustgevend, kalmerend en stress verminderend is.Dwijlen, vegen of swifferen
Voor de mensen met een vloerbedekking, sla dit over en lees verder bij het kopje koken. Heb jij wel laminaat, tegels, zeil of een pakketvloer? Pak je dweil, bezem of swiffer en ga rustig op je gemak door je huisje wandelen. Begin bijvoorbeeld in het midden van de kamer en loop in langzame rondjes richting je muren. Je kunt ook achter in het huis beginnen en zo langzaam naar de voorkant werken. Doe dit op een rustig relaxed tempo en neem alle hoekjes en kieren van je huis in je op.

Koken

Koken kan zorgen voor stress. Wat is er in huis? Maak ik niet te veel? Of juist te weinig? Is het gezond genoeg? Zijn alle warme componenten wel tegelijk klaar? En ga zo maar door.
Probeer het leuk te maken voor jezelf en maak bijvoorbeeld eens een lekkere maaltijdsalade. Zoek in huis wat je aan etenswaren hebt en probeer van restjes af te komen. Van oud brood kun je bijvoorbeeld croutons bakken en van een laatste stukje kaas kun je kleine blokjes snijden.
Zorg dan je niet alles direct bij elkaar in één bak gooit. Zo worden croutons bijvoorbeeld snel zacht en zompig en zo zijn ze niet meer lekker de volgende dag als je teveel salade hebt gemaakt.
Dan nu de salade: was de sla en snijd dingen die je lekker vindt zoals tomaat, komkommer, wortel, augurkjes, paprika of olijfjes. Meng kruiden met producten als azijn, olijfolie, mosterd, honing of yoghurt om een heerlijke dressing te maken. Als laatst kun je desgewenst nog kip, spekreepjes of tofu bakken om de salade iets specialer te maken.


Het is maar net hoe je er zelf instaat, maar met de juiste houding is het doen van huishoudelijke klusjes rustgevend. Nog een voordeel is het gevoel wat je overhoudt nadat je iets aan het huishouden hebt gedaan. Je voelt je namelijk trots op jezelf. Trots dat je niet op de bank bent neergeploft, maar dat je iets nuttigs hebt gedaan! Ook maakt je lichaam het gelukshormoon endorfine vrij in je hersenen, wanneer je je inspant. En laten we eerlijk wezen dingen als stofzuigen en dweilen zijn bijvoorbeeld best een lichte inspanning te noemen!