De komende jaren, lekker besparen!


Bij Homie geven we regelmatig bespaar tips als het gaat om wassen. Tips zoals kouder wassen en de trommel goed vol stoppen blijven niet onopgemerkt door onze Homies. Mede dankzij onze tips wassen onze Homie gebruikers gemiddeld 25% zuiniger. Ook hebben we al een artikel geschreven met bespaartips voor de koelkast. De deur niet te lang open houden, de koelkast goed volpakken, geen warm eten in de koelkast zetten, de koelkast minimaal tien centimeter vrije ruimte geven rondom en ga zo maar door. Heerlijk al die bespaar tips! Want het is goed voor het milieu en goed voor je portemonnee. Speciaal daarom hebben we een heel artikel gewijd aan besparen met elektronische apparaten.

De eerste tip blijft nog een beetje in het vertrouwde was/kleding-thema. Begin alvast met strijken terwijl de kleding nog niet helemaal is opgedroogd. Hiermee bedoelen we niet direct na het wassen, maar wanneer de kleding nog maar een beetje vochtig is. Strijken gaat dan een stuk makkelijker. Hierdoor duurt het minder lang en kan het strijkijzer eerder uit. Toch maar weer mooi wat energie, geld en tijd bespaard! 

Bij apparaten in het algemeen is het belangrijk om regelmatig de filters te reinigen. Dus of we het nou hebben over een wasmachine, stofzuiger, droger of vaatwasser, het is hoe dan ook belangrijk om regelmatig de filter schoon te maken. Dit zorgt ervoor dat de apparaten efficiënter werken en dus minderstroom verbruiken.

Electrische apparaten verbruiken veel energie. Over het algemeen zijn apparaten op batterijen het slechtst. Batterijen zijn duur en zijn vaak snel leeg. Koop daarom liever iets duurdere apparaten met een oplader. Wanneer je toch echt batterijen nodig hebt, schaf dan oplaadbare batterijen aan. Ben je van plan om een apparaat te kopen? Kies dan voor energielabel A+++.

Nog een bespaartip is om de schermhelderheid van je apparaten lager te zetten. Deze wordt door de fabriek vaak erg hoog ingesteld. Dit kost veel energie en is vermoeiend voor je ogen.

Om te compenseren voor al het energieverbruik is het misschien slim om zonnepanelen te overwegen. Zoek voor je zelf uit of dit interessant is of niet.

Gebruik je nog steeds een fluitketel of een pannetje op het fornuis om water te verwarmen? Een zuinige waterkoker is vaak erg krachtig en heeft weinig stroom nodig om een grote hoeveelheid water te verwarmen. Bovendien is de waterkoker vaak veel sneller dan een pannetje op het fornuis. Met een goede waterkoker is dus veel winst te behalen!

Wat betreft het verwarmen van je huis: zorg dat je deuren zoveel mogelijk dicht houdt. Hierdoor ontsnapt er zo min mogelijk warme lucht naar buiten of naar de gang. Ook kastdeuren dichtdoen is een slimme tip, want je kleding hoeft niet verwarmd te worden. Verwarm je je huis door middel van een radiator? Maak dan gebruik van radiatorfolie. Dit zorgt ervoor dat de radiator niet onnodig je muur verwarmt. Wanneer je huis juist erg warm is in de zomer, raden wij aan om een ventilator te gebruiken. Een ventilator verbruikt namelijk veel minder energie dan een dure airco-installatie. 

We hebben nog twee laatste tips met betrekking tot besparen met elektronische apparaten. Haal de stekker uit het stopcontact wanneer je het apparaat niet gebruikt. Hierdoor ga je sluipverbruik tegen wanneer de apparaten op stand-by staan. Hiermee bespaar je jaarlijks gemiddeld €28 op de decoder van je televisie, €13 op je koffiezetmachine en €30 euro op je computer.

De laatste tip is om eens goed in je huis rond te kijken. Welke apparaten sleurpen veel energie en zijn ze wel echt nodig? Op de website van unitedconsumers.com staat een overzicht van elektrische apparaten met het bijkomende verbruik en de kosten.