Oplossingen als je wasmachine stinkt (5 geuren met de oplossing)


Hoewel je wasmachine er misschien wel schoon uitziet, doet de geur anders vermoeden. Homie heeft verschillende oplossingen voor je op een rijtje gezet. Om de geur te verhelpen moeten we eerst weten waar het naar ruikt. Ruikt het apparaat muf of zuur, naar riool, schimmel, rubber of bijvoorbeeld brand? 

Bij een muffe geur
Na je wasbeurt moet je het deurtje en de zeeplade van de wasmachine open laten staan. Hierdoor kan de condens weg en krijg je geen muffe lucht in de wasmachine. Helpt dit niet, dan moet je toch verder zoeken naar de oorzaak.

Bij een zure geur

Bij een muffe of zure geur kan het ook zijn dat je wasluis (ook wel vetluis) in de wasmachine hebt. Kijk naar het rubber manchet van de wasmachine deur. Zie je hier een vieze zwarte aanslag dan weet je het zeker. Wasluis oplossen doe je door het rubber goed schoon te maken en een 90 graden was te draaien. Vetluis kun je voorkomen voor over te stappen van vloeibaar wasmiddel op waspoeder. Zorg dat je de hoeveelheid wasmiddel goed doseert want juist door teveel zeep te gebruiken krijg je wasluis.

Is het probleem niet wasluis, dan kan de geur ook veroorzaakt worden door een verstopte filter. De wasmachinefilter goed schoonmaken lost het probleem op. Voor onze homies hebben we goed nieuws, jouw wasmachine heeft geen filters! 

sewer smell washing machine, how to fix it.  rioollucht uit de wasmachine oplossen.Bij een riool lucht
Je hebt waarschijnlijk te maken met een verstopping of ander probleem met de afvoer. Volg je neus en ruik waar het probleem vandaan komt. Komt het van achter de machine, dan is het inderdaad de afvoer. Gebruik geen afvoer ontstopper, dit kan de afvoer beschadigen. Draai een 90 graden was, of haal de wasmachine afvoerslang uit de afvoerpijp en gooi kokend water rechtstreeks in de afvoerpijp. Voor nog beter resultaat kun je een beetje soda in het kokende water oplossen.


Schimmelkaas, schimmel geur, wasmachine schimmel, hoe kom je van de schimmelgeur in je wasmachine af. Moldy smell in washing machine, smelly moldy cheese smell.Bij een schimmel geur

Omdat na het wassen de wasmachine nat blijft kan er schimmel ontstaan. Dit los je op door met bijvoorbeeld een oude tandenborstel de binnenkant van de wasmachine schoon te maken en een bleekoplossing. Meng 50% bleek en 50% water met elkaar en maak onder andere het zeepbakje en de deurrubbers goed schoon. Gooi nu de rest van de oplossing in de wasmachine en doe een 90 graden was. Wanneer de was klaar is en de machine weer fris ruikt, doe je nog één extra lege was zodat je zeker weet dat je geen bleekvlekken in je wasgoed krijgt.

Bij een rubber of vuur geur
Dit kan veel oorzaken hebben, maar wat de reden van de geur ook is, het is niet 1.2.3. op te lossen. Riemen, banden, koolborstels, deurrubber, bedrading de oorzaak van de geur is niet zomaar te zeggen. Was niet verder maar neem contact op met Homie. Zo voorkomen we eventuele serieuze schade aan het apparaat, je wasgoed en de omgeving.


Zoals altijd is voorkomen beter dan oplossen. Om vieze geurtjes in de apparaat te voorkomen raden we aan je wasmachine regelmatig schoon te maken. Verder geven we al onze homies elk kwartaal een gratis 90 graden schoonmaak was. Zo zorgen we samen dat onze apparaten schoon en fris blijven.

Meer schoonmaakt tips? Lees onze blog over een frisse start van de lente.