bg-blob bg-blob bg-blob bg-blob
news-blob news-blob news-blob

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een koelvriescombinatie?

27 mei 2024

Een koelvriescombinatie kopen (of in het geval van Homie huren) is niet iets wat je elke dag doet. Daarom is het belangrijk goed geïnformeerd te zijn over de verschillende keuzes die je hebt. We vertellen je waar jij op moet letten bij het aanschaffen van een koelvriescombinatie. 

Hoe kies je de juiste maat?

Denk eerst na over de grootte. Een grote koelvriescombinatie biedt meer ruimte, maar denk eraan: groter is niet altijd beter. Grotere modellen verbruiken meer energie dan kleinere exemplaren. Bepaal de benodigde capaciteit op basis van het aantal personen in je huishouden. Een handige vuistregel is ongeveer 100 tot 150 liter koelruimte per persoon.

Wat zegt het energielabel mij?

Sinds maart 2021 zijn de energielabels vernieuwd. De oude labels met A+, A++ en A+++ zijn verdwenen en vervangen door een schaal van A tot G, waarbij A het zuinigst is. Let goed op het energielabel bij het kiezen van een koelvriescombinatie. Een zuiniger model kan duurder zijn in aanschaf, maar bespaart uiteindelijk vaak op de energiekosten. Al met al ben je dan goedkoper uit. 

Waarom is het energieverbruik belangrijk?

Naast het energielabel is het ook verstandig om naar het daadwerkelijke energieverbruik te kijken. Dit wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh) per jaar. Een lager verbruik betekent lagere energiekosten. Overweeg hoe het energieverbruik van de koelvriescombinatie past binnen jouw budget.

Is een No Frost-systeem de moeite waard?

Een veelgestelde vraag is of je moet kiezen voor een model met een No Frost-systeem. Deze technologie voorkomt ijsvorming in het vriesgedeelte, waardoor je nooit meer de vriezer handmatig hoeft te ontdooien. Dit bespaart tijd en zorgt ervoor dat je producten beter bewaard blijven zonder ijsaanslag.

Hoe belangrijk is de indeling van de koelvriescombinatie?

De indeling van je koelvriescombinatie is belangrijk voor het gebruiksgemak. Controleer of de planken verstelbaar zijn en of er voldoende compartimenten zijn voor jouw behoeften. Denk ook aan de plaatsing van het vriesgedeelte, boven of onder, afhankelijk van jouw voorkeur.

Welke functies en extra’s zijn er beschikbaar?

Moderne koelvriescombinaties komen met verschillende functies en extra’s zoals een waterdispenser, ijsmachine of een vak speciaal voor het snel koelen van dranken. Bedenk welke functies voor jou nuttig zijn en of je bereid bent hier extra voor te betalen.

Hoe kies ik een betrouwbaar merk?

Kijk naar de ervaringen van andere consumenten en lees recensies. Merken zoals Bosch, Samsung, LG en Zanussi staan vaak goed aangeschreven. Overweeg ook de service en garantievoorwaarden die een fabrikant biedt. Een langere garantieperiode kan bijdragen aan het vertrouwen in de duurzaamheid van het apparaat.

Wat zijn de kosten op lange termijn?

Bereken de totale kosten over de levensduur van het apparaat, inclusief aanschafprijs, energieverbruik en eventuele reparaties. Een goedkoper model kan op de lange termijn duurder uitvallen door hogere energiekosten of onderhoud.

Waar plaats ik mijn koelvriescombinatie?

Denk na over de plaatsing. Koelvriescombinaties functioneren het beste in een omgeving waar de temperatuur niet te veel schommelt. Vermijd plaatsing direct naast warmtebronnen zoals ovens of in direct zonlicht.

Hoe beïnvloedt het klimaat in mijn huis de keuze van mijn koelvriescombinatie?

De plaats waar je woont en de specifieke klimaatomstandigheden in je huis kunnen invloed hebben op de efficiëntie en duurzaamheid van je koelvriescombinatie. Koelvriescombinaties hebben klimaatklassen die aangeven in welke temperatuurrange ze optimaal functioneren. Als je in een warm klimaat woont of de koelkast in een warme ruimte staat, zoals een garage, kies dan voor een model met een klimaatklasse die geschikt is voor hogere temperaturen.

Kan ik mijn koelvriescombinatie in de garage plaatsen?

Veel mensen overwegen hun koelvriescombinatie in de garage te plaatsen om ruimte te besparen. Dit is mogelijk, maar het is belangrijk om te controleren of het apparaat geschikt is voor de temperaturen die in de garage kunnen voorkomen, vooral in de winter en zomer. Koelvriescombinaties met een SN-T klimaatklasse zijn ontworpen om goed te functioneren bij temperaturen van 10°C tot 43°C.

Wat moet ik weten over het geluidsniveau van koelvriescombinaties?

Het geluidsniveau van een koelvriescombinatie wordt gemeten in decibel (dB). Als de koelkast in een open keuken of dichtbij leefruimtes staat, kan een laag geluidsniveau belangrijk zijn om geluidsoverlast te voorkomen. Modellen met een geluidsniveau van minder dan 40 dB worden over het algemeen als stil beschouwd. Let op deze specificatie om te zorgen voor rust in huis. 

Hoe gaat een koelvriescombinatie om met vochtigheid?

Sommige geavanceerde koelvriescombinaties hebben functies om de vochtigheid te reguleren, wat belangrijk is voor het vers houden van fruit en groenten. Systemen zoals een vochtigheidscontrole lade helpen om de ideale omgeving te creëren voor verschillende soorten voedsel, wat de houdbaarheid verlengt en verspilling vermindert. Overweeg een model met deze technologie als je veel verse producten gebruikt.

Huur een koelvriescombinatie bij Homie

Als je niet direct wilt investeren in de aanschaf van een nieuwe koelvriescombinatie, overweeg dan de flexibele huuropties van Homie. Bij ons vind je een divers aanbod van koelvriescombinaties die je kunt huren, wat je de vrijheid geeft om het apparaat te kiezen dat perfect bij jouw behoeften en levensstijl past. 

Heb je advies nodig?

Heb je advies nodig?