bg-blob bg-blob bg-blob bg-blob
news-blob news-blob news-blob

Wat is de beste droger voor in een appartement? 

6 december 2023

Het kiezen van de juiste droger voor jouw appartement kan een uitdaging zijn, vooral met zoveel opties op de markt. Elk type droger heeft zijn eigen voor- en nadelen, en wat voor de één perfect werkt, is misschien niet geschikt voor de ander. In dit blogartikel geven we je graag informatie over wasdrogers, speciaal voor in appartementen. 

De verschillende soorten drogers

Er zijn drie belangrijke soorten drogers beschikbaar, elk met zijn eigen specificaties en voordelen. We lichten graag de volgende drie modellen uit: 

Droger met condensatie

Voordelen: Deze drogers zijn over het algemeen goedkoper bij aanschaf en zijn ideaal voor appartementen omdat ze geen externe ventilatie nodig hebben.

Nadelen: Ze kunnen op de lange termijn meer energie verbruiken.

Droger met afvoer

Voordelen: Het is een middenweg in termen van prijs en energieverbruik. Ze zijn relatief makkelijk te onderhouden.

Nadelen: Ze vereisen een externe afvoer om de vochtige lucht naar buiten te leiden, wat niet altijd mogelijk is in een appartement.

Droger met warmtepomp

Voordelen: Deze drogers zijn energiezuinig en hebben op de lange termijn lagere operationele kosten. Ze maken ook gebruik van een meer geavanceerde technologie die de energie die vrijkomt door het condenseren van waterdamp hergebruikt om de lucht te verwarmen.

Nadelen: Ze zijn duurder in aanschaf. Daarom kun je bij Homie een warmtepompdroger huren. Zo kun jij voordelig beginnen met drogen van jouw was, zonder in één keer veel geld kwijt te zijn. 

Wat is het verschil tussen een afvoerdroger, condensatiedroger en warmtepompdroger? 

Er zijn hoofdzakelijk drie type drogers op de markt. We lichten graag de verschillende types voor je uit: 

Afvoerdroger: Dit type droger verwijdert vocht uit de warme lucht die door de was wordt geblazen en voert het af via een afvoerslang. Dit betekent dat de ruimte waarin de droger staat een opening naar buiten moet hebben om de vochtige lucht af te voeren. Er is geen optie om het vocht in een bak op te vangen.

Condensatiedroger: Bij een condensatiedroger wordt de vochtige lucht gecondenseerd en het water dat hieruit voortkomt wordt opgevangen in een bakje. Het is ook mogelijk om het water via een slang af te voeren als er een waterafvoer in de buurt is. Dit type droger hoeft dus niet per se naast een buitenmuur geplaatst te worden.

Warmtepompdroger: Dit is een speciaal type condensatiedroger dat gebruikmaakt van een warmtepomptechnologie om de lucht te verwarmen. Hierdoor is het veel energie-efficiënter dan traditionele drogers. Net als bij de standaard condensatiedroger kan het water in een bakje worden opgevangen of worden afgevoerd via een afvoerslang. De warmtepompdroger werkt op een lagere temperatuur, wat beter is voor de levensduur van de kleding en voor het energieverbruik.

Hoe lang duurt een standaard droogcyclus?

Afhankelijk van het type droger en de hoeveelheid wasgoed kan een droogcyclus variëren. Een condensdroger, die is uitgerust met een elektrische weerstand, kan jouw kleding in ongeveer 1,5 tot 2 uur drogen. Echter, een droger met warmtepomp kan tot 3 uur duren, omdat het efficiënter werkt op een lagere temperatuur.

Efficiëntie en snelheid: wat is belangrijker voor jou? 

Als je snel droge kleding wilt, is een droger met condensatie wellicht de beste optie voor jou. Maar als energie-efficiëntie en lagere operationele kosten op de lange termijn belangrijker zijn, dan is een droger met warmtepomp een betere keuze. Wij kiezen bij Homie bewust voor een warmtepompdroger, omdat deze goed past in het streven naar een volledig circulaire economie. Het huren van een wasdroger zorgt ervoor dat de apparaten zo lang mogelijk in omloop blijven. 

Belangrijk om te overwegen: vochtigheid in jouw appartement/woning

Een aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien, is de vochtigheid in jouw appartement. Drogers met condensatie werken in een gesloten circuit, wat betekent dat ze geen vochtigheid in de kamer vrijgeven. Dit is vooral handig als je in een klein appartement woont waar te veel vocht schimmelgroei kan bevorderen. Wel is een warmtepompdroger op de lange termijn duurzamer en kan deze langer meegaan. Houd hier dus rekening mee bij het maken van je keuze. 

Waarom kiezen voor het huren van een wasdroger?

Als je in een appartement woont, kan de ruimte beperkt zijn en is het niet altijd mogelijk om wasgoed buiten te hangen om te drogen. Het huren van een wasdroger biedt dan de ideale oplossing. Je kunt profiteren van het gemak van snel drogend wasgoed zonder de volledige kosten van de aanschaf van een droger te hoeven dragen. Daarnaast hoef je je geen zorgen te maken over onderhoud of eventuele reparaties, omdat dit meestal wordt afgehandeld door het verhuurbedrijf. In dit geval doen de experts van Homie dit voor jou, zodat je hier geen omkijken naar hebt. Heb je hier nog vragen over? Bekijk dan ook even onze veelgestelde vragen

Homie is er ook voor studenten en expats

Het leven van een student of expat kan hectisch en onvoorspelbaar zijn, en vaak is er behoefte aan flexibele en betaalbare oplossingen voor huishoudelijke behoeften. Homie begrijpt dit en biedt daarom speciale diensten aan die perfect aansluiten bij deze doelgroepen. Of je nu voor een korte periode in Nederland verblijft of op zoek bent naar een tijdelijke oplossing tijdens je studie, met Homie kun je eenvoudig een droger huren. Dit betekent dat je niet vastzit aan langdurige contracten. Ook heb je altijd de zekerheid van een kwalitatief goede droger zonder hoge aanschafkosten. Zo kunnen zowel studenten, expats als “normale burgers” genieten van het gemak en de flexibiliteit die Homie te bieden heeft.

De beste droger voor een appartement

Heb je advies nodig?

Heb je advies nodig?