bg-blob bg-blob bg-blob bg-blob
news-blob news-blob news-blob

Homie’s Pay-Per-Use model: minder wassen en op lagere temperaturen

7 juni 2021

Door Nancy Bocken, mede-oprichtster van Homie en Professor in Sustainable Business Models

HOMIE’s business model is een ‘pay per use’ model waarbij klanten minder betalen voor de meest de meest duurzame optie (bijvoorbeeld een wasbeurt op lage temperatuur). Betalen per gebruik betekent dat gebruikers betalen voor de beschikking tot en het gebruik van een wasmachine of ander huishoudelijk apparaat, maar niet voor het apparaat zelf. Het idee is dat je toegang hebt tot een kwalitatief en duurzaam apparaat en alle service die daarbij hoort. Het Pay-Per-Use bedrijfsmodel kan flexibeler, betaalbaarder en duurzamer zijn dan alternatieven als het kopen of leasen van een apparaat. In deze blog richten we ons specifiek op het bewijs wat we hebben gevonden omtrent duurzaamheid.

In 2018 maakte Homie deel uit van een in-depth studie waarin onderzocht werd of het consumptiegedrag van mensen duurzamer werd nadat ze Homie-gebruiker werden. De focus lag specifiek op wasgedrag. Het korte antwoord op deze vraag was: Ja, Homie-gebruikers zijn duurzamer; ze wassen minder en op lagere temperaturen!

Wat hebben we onderzocht en hoe? We hebben nieuwe klanten geïnterviewd over hun wasgedrag; hoe vaak ze de was doen en op welke temperaturen. We boden hen een gratis maand wassen aan als ze klant werden van Homie. Na deze gratis maand zouden deze klanten als normale klanten per gebruik gaan betalen. We hebben vervolgens gemeten wat er gebeurde met de wastemperaturen en het aantal wasbeurten per maand.

De resultaten waren als volgt. We zagen het gemiddelde aantal wasbeurten dalen na de introductie van ‘betalen per gebruik’ van ongeveer vijftien wasbeurten tijdens de gratis maand naar twaalf wasbeurten per maand – een vermindering van 20%! Uiteraard hebben mensen een minimum aantal wasbeurten per maand om hun wasgoed schoon te houden, maar met Homie worden ze bewuster over het vullen van de machine en doen ze wellicht wel een ‘snuffeltest’ om te checken of iets grondig gewassen moet worden of dat even luchten al voldoende is.

De gemiddelde wastemperatuur daalde daarnaast van 40.2°C naar 38.1°C. Naast dat steeds meer wasgoedmerken effectief zijn bij lage temperaturen en in sommige landen zoals Australië wassen op koude temperaturen de standaard is, stuurt Homie’s model mensen nog verder in een duurzame richting. De groep die voorheen op de hoogste temperaturen waste liet de grootste verlaging in temperatuur zien (van 46,2 ° C naar 40,4 ° C). Gemiddeld wast de Homie-gebruiker ook op lagere temperaturen dan de Europese gebruiker. Koudere wasbeurten zorgen er ook voor dat je kleding en kleuren langer meegaan.

Al met al werpt het Pay-Per-Use model zijn vruchten af voor gebruiker én milieu – met besparing van geld, energie en het behoud van kleding!

Heb je advies nodig?

Heb je advies nodig?