student washing machine

IoT (met Internet Ofzo Toch?)


IoT is een term die je steeds vaker hoort. Maar wat betekent het nou eigenlijk? IoT staat voor Internet of Things. Zo zijn er naast “online mensen” tegenwoordig ook “online apparaten”.

De term IoT wordt gebruikt voor het netwerk van miljarden apparaten die op het internet zijn aangesloten om gegevens te verzamelen en uit te wisselen. Belangrijk is dat het dan niet gaat om je eigen computer of telefoon waarmee je zelf zo nu en dan op internet gaat, maar dat het gaat om apparaten die altijd verbonden zijn met het internet. Deze apparaten kunnen door te communiceren met personen of andere apparaten vaak ook zelfstandig beslissingen nemen of autonoom bepaalde handelingen verrichten.

In 1939 bedacht producent van huishoudelijke apparaten, Philco, een apparaat waarmee je de zenders en het volume van je radio kon regelen. Dat is echter geen slim apparaat, maar een afstandsbediening. Bij slimme apparaten draait het niet om het bedienen van een apparaat, maar de communicatie tussen apparaten zonder dat de gebruiker hiermee bezig hoeft te zijn.

Er zijn verschillende apparaten die vallen onder IoT, bijvoorbeeld een printer die altijd verbonden is met internet en zo herkent wanneer online de software kan worden geüpdatet, of een brandalarm dat via een netwerk zelf een alarmsignaal stuurt naar de brandweer. Hoewel dit al bijzonder klinkt, zijn er nog veel meer zaken waar IoT een belangrijke rol speelt. Denk aan ondergrondse vuilniscontainers in de stad die een signaal versturen wanneer ze geleegd moeten worden. Denk aan stadsverlichting, die op basis van de hoeveelheid voetgangers, zelf de helderheid van het licht kan bijstellen. Of zelfs sensoren die de kwaliteit van het drinkwater op verschillende plekken in Nederland meten.

In de toekomst zal de rol van IoT nog veel groter worden, want de mogelijkheden zijn eindeloos. Stel je voor dat een meneer met een draagbaar apparaat zoals zijn mobiel naar zijn lokale sportschool gaat. De telefoon verbindt automatisch met de loopband, waarop zijn sportvoorkeuren zijn opgeslagen. Vervolgens springt de televisie over op het favoriete televisieprogramma van deze man en na het sporten ontvangt hij naar aanleiding van zijn gewicht, lengte, gezondheid en sportgedrag persoonlijke voedingstips op zijn smartphone. Of stel je voor dat je koelkast weet wanneer je eten over de datum is of je schoenen aangeven dat je niet genoeg beweegt.

De Homie wasmachine is ook een goed voorbeeld van IoT. Onze ‘slimme’ wasmachines zijn verbonden met het internet via het Wi-Fi netwerk van de klant. Maar waar andere slimme wasmachines vaak alleen via een app informatie kunnen geven over een storing of de wasduur, maakt IoT het ons mogelijk om een Betaal-Per-Was concept aan te bieden. Dit omdat de tracker in onze wasmachine telkens wanneer er wordt gewassen een seintje stuurt naar de Homie server. En zodra de was klaar is ontvangen onze klanten dan automatisch een notificatiemailtje inclusief betalingsverzoek. Heerlijk hoe gemakkelijk dit soort dingen tegenwoordig gaan.